• +36 70 679-7000
  • 5600 Békéscsaba Andrássy út 51/A I.emelet 27.
May2015

10 tévhit a mindennapi fogápolásról
May.05.2015

Gyermekkorunk óta próbálnak minket, a helyes úton terelgetni fogápolás terén. Rengeteg történetet hallhattunk, mi tesz jót, és mi árt. Azóta mára sokat elfelejtettünk, de talán nem is kaptunk teljes egészében helytálló információkat. Lássuk melyek a leggyakoribb fogakat övező legendák, és persze, hogy mi a valóság.

 

Fogaink első számú funkciója a rágás illetve a beszéd! Ne használjuk diótörésre, sörnyitásra, görcsök kibogozására, fagyos ételek ropogtatására. Ezek a zománc sérüléséhez, lepattanásához vezetnek.

 

1. Mindegy, hogy mosunk fogat, ha minden nap többször megtesszük!

 

Tévhit. Hiszen egy helytelen fogmosási technikával esetenként több kárt, mint hasznot okozhatunk. Érdemes megtanulnunk a helyes mozdulatokat, hiszen a rossz fogmosás kifejezetten ártalmas lehet. A fogmosás habár nagyon egyszerű feladatnak tűnik koránt sem az. Sok mindent kell szem előtt tartanunk, hogy alapos munkát végezzünk. Rögtön az első „hiba lehetőség” a fogkefe választás. Ha kézi fogkefe mellett döntünk, fontos hogy ne kemény sörtéjű (hard) kefét válasszunk, mivel ezek használatával könnyedén feltoljuk a fogról az ínyt, illetve az erős dörzsölés hatására elkoptathatjuk a zománcot a fognyaknál, amely a fog első védelmi rendszere.
Ha elektromos fogkefe mellett döntenénk, válasszunk hagyományos forgófejeset vagy szónikus fogkefét, melyeket fogról fogra irányíthatunk. Válasszunk puhább sörtéjű (medium, soft), lehetőség szerint minél kisebb fejű fogkefét, hogy a nehezen hozzáférhető helyekre is könnyedén odaférjünk. Fogmosás hatékonysága nem erő kérdése. Ne erőből mossunk fogat! Három – négy hónapnál ne használjunk tovább egy fogkefét.

 

2. Nem lehet túl gyakran vagy túl hosszú ideig fogat mosni!

 

A napi kétszer, háromszor végzett gyengéd fogmosás a legoptimálisabb. Ha túl sok idő telik el két fogmosás között, az már lehetőséget biztosít, hogy plakk rakódjon le fogaink felszínén. Minden fogmosás legalább kettő, de inkább három percig tartson. Háromnál többször fogat mosni egyenesen ártalmas lehet a fogainkra nézve, hiszen nem csak a fogzománcot vékonyíthatjuk el, de az ínyünket is irritálhatja a gyakori tisztogatás.
Mindig figyeljünk oda, hogy gyengéd, körkörös mozdulatokkal mossuk a fogainkat, a fogak belső felszíne, a nyelv és persze az íny se maradjon ki!

 

3. Fogselymezés. Heti pár alakalom is elegendő.

 

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni: minden nap! A fogak közötti úgynevezett interdentális területeken a fogszövet lágyabb mint máshol, ezért sokkal könnyebben kialakulhat szuvasodás. Sajnos a fogselymet, legyen akármilyen jó fogkefénk, semmi sem helyettesíti. Válasszunk viaszosat, amely könnyedén becsúszik fogaink közé.

 

4. A legnagyobb ellenség a cukor!

 

A cukorral önmagával semmi baj nincs, a kérdés csak az, hogy a cukor mennyi ideig marad a fogainkon. Ha sok időt hagyunk neki, akkor az ott található baktériumok a cukor hatására savakat termelnek, melyek a zománcot megbontva fogszuvasodáshoz vezetnek. Ehetünk tehát nyugodtan édességet, ha utána egyből fogat mosunk. Ha erre nincs lehetőség, rágjunk el egy rágógumit, hogy visszaálljon a normál pH érték.

 

5. Szájzuhany. Többet árt mint használ?

 

A szájzuhanynak megvan az a veszélye, hogy a vízsugárral visszatoljuk a baktériumokat az íny alá, melyek aztán máshol is okozhatnak problémát a szervezetben. Fontos leszögeznünk, hogy a szájzuhany nem képes eltávolítani a plakkot a fogakról, inkább csak kiegészítő tisztításra alkalmas, fogmosás után. Használat közben legfontosabb szabálya, hogy a vízsugarat az íny szélétől 45 fokos szögben a fog éle felé irányítsuk. Gyulladt íny, illetve parodontológiai problémával küzdő pácienseknek a szájzuhany használata egyáltalán nem ajánlott.

 

6. Ha vérzik az íny, akkor óvatosabban, vagy ne is mossuk

 

Tévedés! Ha a fogíny vérzik, az a gyulladás jele! Ilyenkor fokozottabban kell odafigyelni a tisztításra, a mozdulatok irányára (íny felől a fog felé, lehetőleg körkörös, gyengéd mozdulatok) és a fogkefe állapotára. Ilyenkor érdemes egy puha sörtéjű fogkefét beszerezni és különös figyelemmel, nagyobb gonddal tisztítani az érzékenyebb területet.

 

7. Rossz fogakat örököltem, így mindegy, hogy mit csinálok

 

Nincs teljesen így. Ha valaki nem örökölt olyan jó védekező képességet a fogszuvasodás ellen, viszont a szájhigiéniája tökéletes, nem kell aggódnia, viszont lehet valaki akármilyen jó gének tulajdonosa, ha a fogápolási szokásai nem megfelelőek, ugyanúgy védtelen a fogszuvasodással szemben.

 

8. A rágógumi helyettesíti a fogmosást

 

A rágógumi segítheti a száj pH-jának egyensúlyban tartását, valamit a fokozott nyáltermelést előidézve több ásványi- és védekező anyaggal biztosítja a fogzománc védelmét. Azonban a rendszeres napi többszöri fogápolást nem helyettesíti!

 

9. Étkezés után érdemes minél hamarabb fogat mosni

 

Attól függ hogy mit ettünk, de általánosságban elmondható, hogy az ételeinkben és italainkban természetes eredetű vagy hozzáadott savak találhatóak, mint például, almasav, citromsav stb. Ezektől a savas hatásoktól a fogzománc felpuhul és érzékenyebbé válik, ilyenkor egy jó alapos fogmosás evés után egy kemény sörtéjű fogkefével a zománc egy részének ledörzsölését eredményezi. Tehát étkezés után érdemes várni, az étel savasságától is függően, egy kevésbé savas ital vagy étel elfogyasztása után fél órát, de egy jó savanyú narancs, alma vagy grapefruit után akár két órát is.

 

10. Az elektromos fogkefe hatékonyabb mint a hagyományos