• +36 70 679-7000
  • 5600 Békéscsaba Andrássy út 51/A I.emelet 27.

Rendelőnk a legmodernebb fogszabályzó eljárásokkal, készülékekkel várják a „szépülni” vágyókat. Hiszen a fogszabályzás tudománya ma már az egészségügyi mellett szépészeti beavatkozássá nőtte ki magát. Orvosaink sok-sok év tapasztalattal és türelemmel kortól függetlenül állnak bárki rendelkezésére,  aki úgy dönt, többé nem takargatja réses, torlódott, vagy kesze-kusza fogait. A kezelés maximális ideje 1-2 év, amely után szégyenkezés nélkül bátran mosolyoghat a családi fotókon!

Dr. Popa Délia főorvos, fogszabályzó szakorvos számos eset tapasztalatával, nagy rutinnal áll minden kedves páciens rendelkezésére.

Menete:

Nálunk a Körös Fogászati Központban a fogszabályzás egy konzultációval kezdődik.  Ekkor a kedves Páciens elmondja, mi zavarja, mi a célja, miért szeretne fogszabályzót.

Második alkalommal fotókat, lenyomatokat készítünk. Szeretünk alapos munkát végezni, ezért röntgenfelvétel is feltétlenül szükséges a tökéletes adatok kiszámításához.

Ezután, egy tervátadásra várjuk a pácienst. Ekkor egy tervezetet adunk a felmerülő lehetséges megoldásokról, majd megbeszéljük melyik variáció lenne a legjobb az adott problémára, és melyiket szeretné a páciens leginkább.

Következő alkalommal már készülék átadásra vagy ragasztásra adunk időpontot. Ekkor tanácsokat kapnak a fogszabályzó tisztítására, amely nagyon lényeges pontja a folyamatnak.

Ezután a pácienseknek  kb. 6 hetente ún. aktiválásokra kell ellátogatniuk, amely egy egyszerű fájdalommentes művelet, körülbelül 15 percet vesz igénybe. Ellenőrizzük/koordináljuk a folyamatot, cseréljük az elemeket, húzzuk az ívet.

Hagyományos fém fogszabályozó

A legelterjedtebb típus. Rozsdamentes acél ötvözetből készülnek, egyre laposabb kialakításban, lekerekített szélekkel, hogy a felragasztott brackettek minél kényelmesebbek legyenek. A fém drótot gumiligatúrákkal rögzítjük  hozzájuk, amelyeket a legváltozatosabb színekben kombinálhatsz hónapról hónapra az aktiválások során. Ez a fogszabályzó típus rendkívül hatékony, gyors eredmény érhető el vele, kedvező áron. Hátránya, hogy fém színű. Amit nagy mértékben kompenzálnak a színes gumikarikák, amelyeket divatos módon lehet variálni.

Felragasztás után a kezelés időtartama esetenként változó, kb. 12-18 hónap.

Porcelán fogszabályozó

Előnyük, hogy majdnem teljesen láthatatlanok, esztétikusabbak, mint fém társaik. Fémallergia esetén is ezt a megoldást szoktuk javasolni, ekkor speciális íveket helyezünk fel annak függvényében, hogy milyen allergiáról van szó. A kezelés ideje kb: 18-24 hónap.

Zafír fogszabályozó

Ez a készülék, az egyik legesztétikusabb megoldás rögzített fogszabályozás esetén. Az átlátszó kristály anyagnak köszönhetően a felhelyezett készülék láthatatlan, idomul a fog színéhez, beleolvad a környezetébe.

A zafír készülék törésállósága sokkal magasabb fokú a kerámia brackettekhez képest. A kialakításában a kényelmes viselet is fontos szempont volt: lekerekített formája megakadályozza a szájüreg kidörzsölődését.

A készülék hátránya a fém készülékhez képest a magasabb árfekvése, és az anyagából jelentkező problémák: a brackett és az ív eltérő anyaga következtében fellépő nagyobb surlódás hosszabb kezelési időt eredményezhet.

Szintén kitűnő választás fémallergia esetén. Kezelés várható ideje 18-24 hónap.

Önligírozó brackett

A lágy erőkkel ható önligírozó készülékek a rögzített fogszabályozók legújabb generációját képviselik. Az önligírozás önzáródást jelent. A gyártók minden egyes bracketbe apró zárat építettek be, amelyeket állításkor az orvos nyit ki, majd zár be. Ez rögzíti az ívet, amely a kezelés első részében szabadabban tud mozdulni a bracketben, így a kisebb súrlódásnak köszönhetően a fogak könnyebben indulnak meg az ív mentén a kívánt pozícióba. Esztétikus porcelán változatban is kapható! Célja, hogy fájdalommentesen, finoman, a foggal együttműködve rendezzük helyes pozícióba fogaid. Kezelési idő kb: 12-18 hónap.

Láthatatlan (belső) fogszabályzó

A leggyakrabban olyan felnőttek választják ezt a megoldást, akik munkájukból adódóan komolytalannak éreznék magukat egy látható készülékkel, illetve olyan fiatalok körében közkedvelt,  akik túlságosan szégyellősek és kínosnak találják a színes vagy fémszínű bracketteket.

A fém brackettek a nyelv felőli oldalon kerülnek felragasztásra, amely az első időszakban, míg meg nem szokja a páciens a nyelvnek nagyon zavaró lehet. Ez azonban idővel elmúlik.

A fogak belső felületére precízen illeszkednek, finom fogmozgatás érhető el vele.

Nehezen tisztítható, lassabban dolgozó rendszer, nem alkalmazható minden eltérésre.

Láthatatlan (sínes) fogszabályzó

Ez a rendszer, egy számítógépes vezérléssel tervezett, teljesen átlátszó (láthatatlan) sín terápia, amely ezred milliméter pontossággal illeszkedik fogívére.

A program felméri fogai jelenlegi állapotát, az az a torlódás mértékét, majd ennek megfelelően egy tökéletes állapotot idealizálva bizonyos számú sínt állít elő,  a kiindulási állapottól a végleges célig.  Az adott síneket meghatározott ideig kell hordani, ez általában 2 hét. A sínek bármikor eltávolíthatóak és egyszerűen visszahelyezhetőek, előnye még, hogy pontos eredmény érhető el rövid idő alatt. Konzultáció csak 6-8 hetente szükséges. A sínek kényelmesek, nincs hatással a beszédre vagy nevetésre, étkezéskor ki kell venni, nincsenek kiálló részek amelyek irritálják a nyálkahártyát. Kisebb elváltozások esetén alkalmazható.